Piedmont. Private Villa in Turin

A stylish union between scenography and usuability

In an exclusive residential context, on a hill in Turin, very close to the city center, yet surrounded by greenery, there is this private villa with modern and defined lines.
The young owners’ will was to realize a modern and scenographic building which, at the same time, was also practical and easily usable.
The area destined to the garden was characterized by a significant internal difference in altitude and many sloping areas whose access and maintenance were difficult; for these reasons, the design solution adopted by Sandrini, is first of all oriented to redefine the levels.
Retaining wall have been created in order to widen the flat lawn areas as much as possible and the aim was to realize a thick and tidy vegetation on the most sloping areas for creating an aesthetic element that needed not much maintenance.
At the entrance, Buxus, Cork Oars and topiary Ilex are everywhere with architectural geometrical volumes whereas the retaining wall along the entrance avenue has been embellished with a mosaic made of black slate contrasting with the white color of the house.
A water effect made of stainless steel, glowing spheres, vases and colored plastic sculptures furnish the garden with irony and style.

 

Details of the garden:

  • Place: Turin / Piedmont / Italy
  • Sizes of the Garden: 2.000 sq m
  • Type: private garden- landscape design and built
  • Customer: Confidential
  • The project in numbers: 22 masts / 94 medium-size shrubs / 36 topiary shrubs / 790 low shrubs / 1110 ground covering plants / 30 creepers/ 108 lamps / 12 vases and lighting furniture
  • State of the project: garden done
  • Completion time: garden realized in 90 days
  • Reference contacts: Claudia Arrighetti
  • Services and Works: design and realization of gardens, irrigation system, lighting system, cladding made of stone mosaic, earthmoving, retaining walls and paths, scenographic water wall